PETARDA - volumele (partea 1)
     
Despre ECOS

Istoricul organizatiei

Imagini

Noutati

Contacte

Legaturi utile

PETARDA - volumele (partea 1)

PETARDA - volumele (partea a 2-a)

PETARDA - suplimente

Alte tipuri de materiale informative

 

PETARDA (Probleme de Ecologie Teoretica si Aplicata in Romania - Directii Actuale)
Publicatiile seriei PETARDA pot fi procurate de la Organizatia de Tineret ECOS, de la partenerii sau sustinatorii ECOS din diferite alte orase (Baia Mare, Miercurea Ciuc, Sibiu, Targu Mures etc.)

Detalii legate de obtinerea acestor publicatii pot fi solicitate de la adresa secretariatului ECOS (ecostulcea@yahoo.co.uk).

PETARDA nr 1: "Ghid pentru cunoasterea reptilelor din Dobrogea de Nord"
Brosura de 12 pagini este volumul 1 al seriei PETARDA, realizat in anul 1998 cu scopul popularizarii speciilor de reptile de la limita nord-estica a platoului continental Nord-Dobrogean. Publicatia cuprinde informatii legate de regiunea vizata, urmata de scurte descrieri si fotografii ale speciilor din aceasta zona: testoasa dobrogeana, testoasa de apa, soparlita de frunzar, soparla de iarba, gusterul, gusterul vargat, sarpele de casa, sarpele de apa, sarpele de alun, sarpele rau, sarpele lui Esculap si vipera cu corn. O pagina este dedicata speciilor indicate in literatura de specialitate ca fiind prezente in aceasta zona, dar care in anii 1990-1998 nu au fost observate in regiunea la care se refera publicatia (soparla de camp, soparla de ziduri, balaurul, sarpele de nisip).
PETARDA nr. 2: "Ghid pentru descrierea ariilor de importanta herpetofaunistica din Romania"

Brosura de 16 pagini este volumul 2 al seriei PETARDA, realizat in anul 1999 cu scopul de a servi ca material orientativ pentru descrierea zonelor de o importanta deosebita pentru conservarea populatiilor de amfibieni sau reptile. Publicatia include capitole dedicate descrierii necesitatii identificarii siturilor de importanta herpetofaunistica (IHA), propuneri de criterii pentru considerarea unor zone drept IHA, lista a 62 potentiale IHA (inclusiv mentionarea speciilor a caror prezenta in respectivele locuri ar justifica acordarea unei atentii deosebite pentru protectia populatiilor de amfibieni sau reptile din aceste locuri), precum si un model de fisa standard cu indicarea elementelor care ar trebui sa le includa documentatiile care ar sta atat la baza acordarii statului de arie protejata acestor zone, cat si elaborarii de masuri specifice pentru conservarea populatiilor din respectiva arie. In finalul publicatiei sunt trecute in lista actele normative care vizeaza ocrotirea speciilor de amfibieni, reptile si habitatele populate de acestea, precum si o lista cu principalele referinte bibliografice din domeniul herpetologiei, publicate in perioada 1996 - 1997.


PETARDA nr. 3: "Zonele umede din nord-vestul Dobrogei"

Brosura de 16 pagini este volumul 3 al seriei PETARDA, realizat in anul 1999. In prima parte a publicatiei sunt trecute in revista principalele acte de nivel mondial si european care vizeaza conservarea zonelor umede si componentele (flora, fauna) ale acestora, urmata o harta cu 74 de situri de interes conservativ din Dobrogea. Sectiunile cu descrieri detaliate se refera la lacul Sarat, lacul Slatina, balta Macin-Smardan, lacul Jijila si elesteele de la Turcoaia. Un capitol separat este dedicat prezentarii pe scurt a diferitelor proiecte stiintifice si programe de conservare derulate in Dobrogea. Brosura include o serie de fotografii despre specii de plante si animale caracteristice zonelor umede din regiunea nord-dobrogeana.

PETARDA nr. 4: "Fisa standard pentru caracterizarea zonelor umede"

urmeaza sa pun text


PETARDA nr. 5: "Zonele umede din Romania - tipuri, importanta"

urmeaza sa pun text

PETARDA nr. 6: "Serpii veninosi din Romania"

urmeaza sa pun text


PETARDA nr. 7: "Conservarea "in situ" a viperei de stepa (Vipera ursinii) din Romania"

urmeaza sa includ textul

PETARDA nr. 8: "Zone umede din sudul Romaniei. Partea 1"

urmeaza sa includ textul


PETARDA nr. 9: "Plantele acvatice din Delta Dunarii"
Brosura de 16 pagini este volumul 9 al seriei PETARDA, realizat in anul 2001de catre departamentul de mediu al Organizatiei de Tineret ECOS. Publicatia cuprinde informatii legate de diversitatea specifica, principalele tipuri de plante acvatice, complexele lacustre de pe teritoriul Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii, descrierea adaptarilor morfologice ale plantelor acvatice,  caracterizarea speciilor submerse, fixate de substrat si cu frunze natante, respectiv a plantelor liber plutitoare. Pagini separate sunt destinate plantelor acvatice carnivore, speciilor adventive (introduse de om), rolului si importantei economice a plantelor acvatice, fitocenozelor (asociatii vegetale) acvatice, fiind trecute in reviste si actele normative care vizeaza protectia plantele acvatice.

PETARDA nr. 10: "Grindul Chituc"
Brosura de 16 pagini este volumul 10 al seriei PETARDA, realizat in anul 2002, in cadrul proiectului CHITUC (Conservarea Habitatelor Influentate de Turism si Urbanizare Costiera). Publicatia cuprinde informatii legate de principalii factori de periclitare la adresa grindului Chituc, aspecte privind zonarea functionala, caracteristicile de biotop (salinitate, soluri), vegetatia, flora si fauna salbatica, lista activitatilor desfasurate de om in aceasta regiune, actele normative si principalele referinte bibliografice de specialitate care vizeaza grindul Chituc.